Μετά το κλείσιμο της βιομηχανίας Λιπασμάτων, οι κάτοικοι και το μαζικό κίνημα της περιοχής, πίστεψε, ότι , αυτό το φιλέτο γης, δίπλα στη θάλασσα και στο λιμάνι του Πειραιά, θα χρησιμοποιούνταν επιτέλους, για τις ανάγκες τους, προς όφελός τους, για να μπορέσουν να ανασάνουν λίγο καθαρό αέρα, να κατέβουν μέχρι τη θάλασσα, να φτιαχτούν χώροι άθλησης και πολιτισμού όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν αυτοί και τα παιδιά τους, χωρίς ντε και καλά να πρέπει πρώτα να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Ετσι κι αλλιώς, μας το χρωστάγανε,μετά από τόσα χρόνια που μας πότιζαν δηλητήριο, θάνατο, υποβάθμιση.
Αντί γι' αυτό, και χάρη στον πόλεμο συμφερόντων που αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή και την συνειδητή αδράνεια των αρμοδίων, φτάσαμε στο 2014, όπου αφού δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις {Αγορά της ΒΡ από την OIL ONE AEBE συμφερόντων Μελισσανίδη και μάλιστα έναντι πινακίου φακής (περίπου 70€ το τ.μ.) } δόθηκαν οι ανάλογες άδειες,ώστε να μπορεί η συγκεκριμμένη εταιρεία, να δημιουργήσει εκεί αποθήκες (καζάνια) καυσίμων και λιπαντικών, αλλά και να παράγει , αναμιγνύει και συσκευάζει ορυκτέλαια, και να παραλαμβάνει και επεξεργάζεται τα υγρά πετρελαιοειδή απόβλητα των πλοίων (slops) ...
Για να γίνει αυτό χωρίς η συγκεκριμμένη εταιρεία να έχει νομικά κωλύμματα, ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΚΑ της προηγούμενης κυβέρνησης κος Μανιάτης, φρόντισε να τροποποιήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Κερατσινίου του Δήμου μας και να ψηφίσει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνας - Αττικής, ώστε να την ξαναχαρακτηρίσει την περιοχή Λιμενοβιομηχανική Ζώνη, όπου επιτρέπονται οι βιομηχανικές-βιοτεχνικές χρήσεις....Ταυτόχρονα, αύξησε και το συντελεστή δόμησης, στο 0,6 ώστε να μπορούν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι να εφαρμόσουν εκεί τα σχέδιά τους.
Ετσι φτάσαμε, στον Αύγουστο του 2014, όπου έγινε πλέον γνωστή, όλη αυτή η σκευωρία και άρχισαν οι αντιδράσεις.
Ο Σύλλογός μας, αμέσως μόλις το έμαθε, έθεσε σαν κύριο καθήκον του, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πόλης μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης σ' όλα αυτά τα σχέδια και διεκδίκησης αυτών που μας ανήκουν.
Η πρώτη εκδήλωση που κάναμε, ήταν η συναυλία διαμαρτυρίας στο Καστράκι στις 13 Σεπτέμβρη, όπου έγινε το πρώτο βήμα γνωστοποίησης και καταγγελίας αυτής της εξέλιξης και εκφράστηκε η αποφασιστικότητά μας, να παλέψουμε για την ανατροπή αυτών των εξελίξεων(Πατήστε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Wisony5qtvI ) για να δείτε σχετικό video. Η εκδήλωση, είχε μεγάλη επιτυχία και έγινε η αρχή, για να προχωρήσουμε στο γενικότερο συντονισμό της δράσης μας με άλλους μαζικούς φορείς της Πόλης μας.
Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε σε πολλές συσκέψεις μαζικών φορέων, όπου έγινε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός, για το πλαίσιο διεκδικήσεων, που θα πρέπει να έχουμε για την Ανάπλαση της περιοχής, είχε όμως ένα κοινό παρανομαστή : ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Μετά από πολλές διεργασίες, καταλήξαμε στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ , όπου οι μετέχοντες σ' αυτό , παρ' όλες τις πιθανές διαφωνίες μας ως προς το όραμα της Ανάπλασης, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πλαίσιο που είχε τα εξής βασικά στοιχεία:
1) Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία ΧΩΡΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ και ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ στην περιοχή της "Ανάπλασης" , μόλις 100 μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων. Γι' αυτό ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ, καθώς και την ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ, και για το Γ.Π.Σ. και για το Ρ.Σ.Α.
2)Πιστεύουμε ότι η περιοχή αυτή, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ, με ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΥΓΕΙΑ, ΑΘΛΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) και ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
3)Θεωρούμε, ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, και ο ΟΛΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΕΜΜΕΣΑ, γιατί αυτό θα αποτελέσει εκτός των άλλων και τροχοπέδη στις διεκδικήσεις μας.
4)Καταρτίσαμε, ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που απευθυνόταν σ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απαιτώντας απ' αυτούς να κάνουν τα αυτονόητα, να πάρουν θέση απέναντι σ'αυτά τα ζητήματα, και να δρομολογήσουν μέτρα που θα στηρίζουν τον αγώνα μας. Συγκεκριμμένα, ζητήσαμε απ' το Δήμο, να συζητηθεί και να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, και ταυτόχρονα, απ' τη στιγμή που και ο ίδιος ο Δήμος είναι αντίθετος σ' αυτά τα σχέδια, να προχωρήσει σε αποφάσεις και έργα που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση του κοινού μας αγώνα.
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να γίνει συζήτηση για το θέμα και να παρθούν αποφάσεις.
Σ' αυτά τα πλαίσια, βάλαμε έναν πρώτο σταθμό, την πορεία διαμαρτυρίας στην περιοχή των "Λιπασμάτων" που έγινε την Κυριακή 16 Νοέμβρη 2014 και είχε την συμμετοχή πολύ κόσμου(Δείτε εδώ).www.youtube.com/watch?v=UcqOpcCm4a4 .
Την ίδια στιγμή, προσπαθήσαμε, με Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, να δώσουμε δημοσιότητα στο θέμα .www.youtube.com/watch?v=WR9F6NWrT_Q
Στη συνέχεια, παραβρεθήκαμε στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στις 25 Νοέμβρη, στην οποία, παρ΄όλο που εκφράστηκαν θετικά στο αίτημά μας, για να φύγουν τα καζάνια και τα διϋλιστήρια από την περιοχή των "Λιπασμάτων", δεν πάρθηκε τελικά κάποια απόφαση, δεσμεύτηκε όμως η Δημοτική Αρχή να το φέρει ξανά στο Δημ. Συμβούλιο, μαζί με την πρότασή της για την Ανάπλαση.
Τελικά, η συζήτηση αυτή έγινε τη Δευτέρα, 9 Μάρτη, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ.Λαφαζάνη, του Αντιπεριφεριάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, των βουλευτών Β' Πειραιά κας Καρακώστα και κου Καμμένου, συζήτησε την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα και έβαλε τη δική του λογική στο όραμα της Ανάπλασης της περιοχής, η οποία σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει από το δικό μας όραμα για την Ανάπλαση. Δείτε εδώ την πρόταση της Δημοτικής αρχής drapetsini.blogspot.gr/2015/03/blog-post_4.html και εδώ την ιστοσελίδα του Δήμου με το σχετικό θέμα :keratsini-drapetsona.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3521:%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B7%CE%BD-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B6%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B7&Itemid=289&lang=el
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα, μετά απ' όλα αυτά, τα πραγματα δυστυχώς , επί της ουσίας, παραμένουν στην ίδια κατάσταση, με ένα επιπλέον επιβαρυντικό : Τη συνέχιση των εργασιών της OIL ONE , την νέα άδεια που πήρε στις 21 Γενάρη 2015 από το ΥΠΕΚΑ , για τη λειτουργία του διϋλιστηρίου. Έχουμε κάνει όμως, κάποια βήματα: Καταφέραμε, να φέρουμε το θέμα στο προσκήνιο, να το μάθει ο κόσμος, να πάρουν θέση κάποιοι από τους αρμοδίους κ.λ.π.
Την Τετάρτη 11 Μαρτίου, έγινε η προγραμματισμένη πλατιά σύσκεψη κατοίκων και φορέων στο Αντώνης Σαμαράκης, με σκοπό την εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας και τον προγραμματισμό των παραπέρα κινήσεών μας.
Ως προς την εκτίμηση της κατάστασης, παρ' ολο πο εκτιμήθηκε ότι υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία σε πολιτικό επίπεδο, και παρ' όλο που έχουμε τη δέσμευση του υπουργού κ. Λαφαζάνη, ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου Μανιάτη, τα παραπέρα βήματα είναι ασαφή και χωρίς συγκεκριμμένες χρονικές δεσμεύσεις.
Εκτιμήσαμε ότι από εμάς εξαρτάται το αν θα πιέσουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, και να παρθούν κάποιες ουσιαστικές αποφάσεις σ' αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ανησυχητικό για μας, το γεγονος ότι δεν αναφέρεται πουθενά ρητά η ανάκληση των μέχρι τώρα αδειών που έχουν δοθεί στην OIL ONE.
Γι' αυτό προγραμματίζουμε τα εξής :
1) Μάζεμα υπογραφών, που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 6 Μάη, όπου θα συζητηθούν οι τρείς προσφυγές που έχουν γίνει από κατοίκους και το Δήμο, με αίτημα την ακύρωση του Νόμου Μανιάτη. Ταυτόχρονη, πλατιά ενημέρωση-συζήτηση στις γειτονιές για ενημέρωση και συμμετοχή περισσότερων κατοίκων στον αγώνα μας.
2) Μαζική συγκέντρωση στις 5 Απρίλη, Κυριακή πρωί και πορεία έξω από το χώρο του Μελισσανίδη, στα πλαίσια και του διήμερου δράσεων που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος, με τη διάνοιξη της οδού Σφαγείων και το καθαρισμα-στρώσιμο της περιοχής του Δήμου ώστε να είναι προσβάσιμη για τους κατοίκους.
3) Μαζική παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με απαίτηση να γίνει συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις για το θέμα.
4) Συνάντηση με τον υπουργό κο Λαφαζάνη, σχετικά με την αλλαγή του Νόμου, και το πότε θα γίνει αυτό (παίρνοντας υπόψη μας και τη συζήτηση της 6ης Μαίου στο ΣτΕ.
5) Συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 6 Μαίου που θα συζητιέται η προσφυγή.
—————
—————
—————
—————